Wat weet jij van dementie?

Test je kennis.

Week over Dementie vol activiteiten

In de week van 14 tot 21 september 2019 vindt in Putten de Week van de Dementie plaats. Er zijn dan voor een zeer breed publiek tal van culturele en sportieve activiteiten met één gemeenschappelijke noemer: dementie. Diverse partijen in Putten hebben de handen ineengeslagen om een bijdrage te leveren aan een dementievriendelijk Putten.

Ruim 270.000 mensen hebben op dit moment een vorm van dementie, een ziekte waarvoor nog geen genezing mogelijk is. Een op de vijf Nederlanders boven de 65 jaar krijgt er vroeg of laat mee te maken. Dat vergeetachtigheid een van de belangrijkste kenmerken van dementie is, weet bijna iedereen. Initiatiefverlies is een ander kenmerk. Misschien wel veel ingrijpender, omdat mensen door gebrek aan initiatief steeds moeilijker voor hun eigen geluk kunnen zorgen. Zij hebben daar hulp bij nodig. De inwoners van Putten kunnen een wezenlijk bijdrage leveren aan het levensgeluk van deze naasten, mensen binnen hun eigen gemeenschap. Maar waar moet je nu op letten? En wat kun je doen?

Tijdens de Week van de Dementie wordt op toegankelijke wijze aandacht besteed aan dementie. De volle breedte van de Puttense samenleving, van piepjong tot hoogbejaard, wordt gedurende een hele week betrokken bij tal van activiteiten, zoals lezingen, theater, muziek, zwemmen, filmvertoningen en een reizende expositie. Als afsluiting is er op de zaterdag een buitenspektakel voor jong en oud. Ook met de kerken zijn er gesprekken om tijdens deze week in ‘de preek van de week’ aandacht te schenken aan dementie.

Voor dit project is natuurlijk geld nodig. Spontaan is bij diverse Puttenaren in samenwerking met de Stichting Samen Verder Putten het idee geboren om op 5 juli de ‘HerinneRit’ te organiseren, een autotoertocht waarvan het inschrijfgeld ten goede komt aan de Week van de Dementie. In de komende maanden wordt er uitgebreid informatie over de Week van de Dementie en de HerinneRit bekend gemaakt.

De Week van de Dementie Putten wordt mogelijk gemaakt door Theater Stroud, Stichting Welzijn Putten, Stroud, Bibliotheek Noordwest Veluwe, Cultuurkust, Zorgerf Buiten-Land, Alzheimer Nederland afdeling NW-Veluwe, Jong Putten, Rabobank Putten, Stichting Gelukkig Ouder Worden,  Kindcentrum Putten en Movivo. Lees hier meer over deze partners.