Programma

Week van de Dementie Putten

14-09

2019

corbakker
toinehermans

Dubbelspel voor Dementie

Op deze muzikale openingsavond van de Week van de Dementie zal niemand minder dan burgemeester H.A. Lambooij de week officieel openen. Speciale gasten van de avond zijn Toine Heijmans en Cor Bakker.  Heijmans, bekend van zijn verfilmde boek, ‘Op zee’, schrijft in de Volkskrant wekelijks aangrijpende columns over zijn vader die dementie had. Deze columns zijn gebundeld in een boek dat binnenkort verschijnt en vanavond vertelt hij er persoonlijk over. Cor Bakker heeft als solist een naam opgebouwd en begeleidt nagenoeg alle belangrijke artiesten die Nederland rijk is. Vanavond laat hij u genieten van zijn prachtige pianospel en zal ook persoonlijk zijn verhaal over dementie delen.

locatie: Theater Stroud
aanvang: 20.15 uur

14-09

2019

alzheimerfluisteren

Opening foto expositie: AlzheimerFluisteren

Anne-Marth Hogewoning en fotograaf Cigdem Yuksul leerden mensen om zich open te stellen voor dementie. Van de verhalen die ze hoorden en zagen, maakten ze de fotoserie AlzheimerFluisteren.

Bekijk deze week de bijzondere portretten van en met mensen met dementie die op diverse plaatsen in Putten getoond worden en lees hun bijzondere uitleg bij de beelden. Laat je uitdagen om mee te gaan in de wereld van de mensen met dementie: Zie de ander en laat de ander zichzelf zijn in plaats van vast te houden aan wie diegene eerst was.

Een zeer aangrijpende expositie die je niet mag missen! De opening wordt verricht door de burgemeester, Cor Bakker en Toine Heijmans na afloop van de voorstelling ‘Dubbelspel voor Dementie’.

17-09

2019

muziek-verbindt
Fotograaf: Henriëtte Houtsma

Muziek verbindt

Muziek is één van de laatste dingen in het brein dat vertrekt!

Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Momenten van geluk, verdriet en vreugde die je niet wilt kwijtraken. Bij mensen met dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan naar boven halen.

Muziek beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken. Met dit idee is Cultuurkust in 2018 gestart met het initiatief: ‘Muziek Verbindt’. In dit project bieden we zorgorganisaties de mogelijkheid om bewoners of cliënten kennis te laten maken met muzikale activiteiten. Het aanbod is zeer divers en gaat vooral in op de wens van de organisatie of bewoners, zoals een concert of optreden voor een grote groep, kleinschalige kamerconcertjes of muziekworkshops. Ook is het mogelijk om zelf met ideeën te komen.

Tijdens de Week van de Dementie kunnen zorgorganisaties deelnemen aan Muziek Verbindt. Heeft uw organisatie of instelling interesse en wilt u overleggen over de mogelijkheden, stuur dan een mail naar muziek@cultuurkust.nl.

locatie: op aanvraag
aanvang: gehele dag mogelijk
project aanvragen: muziek@cultuurkust.nl

17-09

2019

top-dementie

TOP voor Dementie

In deze voorstelling wordt u meegenomen ‘achter de voordeur’ van een gezin en krijgt u een inkijkje in dementie: het ‘niet-pluis’-gevoel, de emotionele maar ook vrolijke momenten en al het andere dat bij dementie komt kijken. Het publiek wordt actief uitgedaagd mee te denken over een betere benadering voor mensen met dementie. De TOP-avond is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met dementie in de familie- of vriendenkring, in (vrijwilligers)werk, vereniging of sport. Gerdien Veldhoen – oprichter van TOP voor Dementie – vindt het belangrijk dat er meer begrip komt voor dementie in de samenleving: “Het is nog niet te genezen maar misschien kunnen we het de mensen met dementie wel makkelijker maken door op een goede manier met ze om te gaan.”

locatie: Theater Stroud
aanvang: 20.15 uur

(Toegang is gratis. Een bijdrage voor een Dementievriendelijk Putten stellen wij op prijs. Reserveren nodig.)

18-09

2019

hilketenduis
Fotograaf: Erik Franssen

De wondere wereld van vergeten (5+)

Een verhaal… Geen standaardverhaal, maar een reis door de wereld van dementie. Werkend met haar eigen metaforen weet verhalenverteller Hilke Ten Duis de jongeren (vanaf 5 jaar) vast te pakken in een andere wereld.

De wereld van dementie, heel even grijpbaar voor het jongste publiek,  even in verbinding… met natuurlijk ruimte voor vragen na afloop.

Theatermaakster en vertelster Hilke ten Duis heeft in de afgelopen 10 jaar een breed scala aan voorstellingen opgebouwd voor jong en oud. Ze slokt je op in haar verhalen dankzij haar expressieve manier van vertellen. Hilke weet jong en oud te boeien.

locatie: Bibliotheek NW Veluwe Putten
aanvang: 14.00 uur
duur: 30 minuten

18-09

2019

kajuitzangers

‘Meezingconcert’ van de Kajuitzangers en Nostalgiekoor voor senioren

Zing deze avond mee met een vrolijke en bekende mix van Nederlandse liedjes samen met De Kajuitzangers en Het Nostalgiekoor.

locatie: Theater Stroud
aanvang: 19.00 uur

(Toegang is gratis. Een bijdrage voor een Dementievriendelijk Putten stellen wij op prijs.)

19-09

2019

dsdewit

Diaconale avond rondom dementie

Vanaf zaterdag 14 september wordt in onze burgerlijke gemeente voor het eerst de Week van de Dementie gehouden. Doel is om de samenleving bewust te laten worden van inwoners met dementie. Vanuit de diaconie sluiten wij ook bij dit thema aan. Vanuit onze eerbied voor de Schepper van het leven heeft de christelijke gemeente de beschermwaardigheid van het leven hoog staan. Dit bepaalt ook onze houding tegenover hen die leven in een andere werkelijkheid. Hoor je er nog bij, als je niet meer begrijpt wat er gebeurt? Hoe dementievriendelijk zijn wij als kerkelijke gemeente?

Wanneer het proces zicht voortzet, vinden we het steeds moeilijker om het contact aan te gaan. Soms vraag je je af: “Heeft het ook nog wel zin, als ik weg ben, is hij of zij vaak al vergeten dat ik ben geweest.” Of mogen zij, juist in hun kwetsbaarheid, rekenen op onze aandacht? Alleen, hoe doe ik dat dan?

Om een antwoord op die vraag te krijgen, nodigt de diaconie u hartelijk uit op donderdag 19 september om 20.00 uur in de Aker, waar ds. L. de Wit zal spreken over de (pastorale) omgang met mensen met dementie. Ds. de Wit is hier destijds op afgestudeerd en neemt hierin de ervaring mee, die hij heeft opgedaan in het verpleeghuis. Daarnaast is ook Anneke Vegter aanwezig om te vertellen over dementie vanuit haar ervaring in privé-situatie en haar (vrijwillige) bestuurlijke functie voor Alzheimer Nederland – regio Noordwest Veluwe.

De foto-expositie Alzheimer Fluisteren is ook deels aanwezig.

locatie: De Aker
aanvang: 20.00 uur

19-09

2019

still-alice

Filmavond met ‘Still Alice’

‘Still Alice’ gaat over Alice, die haar leven goed voor elkaar heeft. Ze heeft een leuke man, drie volwassen kinderen en een prestigieuze baan als taalwetenschapper op Harvard University. Maar langzamerhand raakt Alice de grip op haar geordende leven kwijt. Ze vergeet afspraken, valt in de herhaling tijdens presentaties en verdwaalt tijdens haar standaard hardlooprondje. Al snel blijkt dat Alice alzheimer heeft, ook al is ze pas vijftig. De wereld die ze kende wordt steeds kleiner. Alice moet haar leven en haar relaties opnieuw leren vorm geven. Het draait niet meer om de toekomst, maar om het moment. En om jezelf blijven, terwijl alles om je heen verandert.

De Amerikaanse neurowetenschapper Lisa Genova bracht haar roman ‘Still Alice’ in eigen beheer uit in 2007. In Nederland kreeg het boek de titel ‘Ik mis mezelf’.

locatie: Theater Stroud
aanvang: 20.15 uur

(Toegang is gratis. Na afloop is een collecte voor een Dementievriendelijk Putten.)

20-09

2019

alzheimer-trefpunt

Alzheimer Trefpunt

In de Alzheimer Cafés, Trefpunten en Theehuizen komen mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden maandelijks samen. Tijdens de informele bijeenkomsten kunnen bezoekers in alle openheid met elkaar praten over een leven met dementie onder leiding van een deskundige gespreksleider. De bijeenkomsten starten meestal met een inleiding door een deskundige of met een vertoning van een film, waarna bezoekers ideeën, informatie en ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen.

Een Pop-up Trefpunt is een  eenmalige gebeurtenis, maar kan bij voldoende belangstelling in de toekomst een vervolg hebben.

Het Alzheimer Trefpunt is laagdrempelige bijeenkomst, waarbij opgave niet nodig is en toegang en koffie/thee gratis is. Het Alzheimer Trefpunt is een initiatief van Alzheimer Nederland in samenwerking met lokale partners/ belanghebbenden.

locatie: Inloophuis Putten
aanvang: 14.00 uur

21-09

2019

sponsorloop

Sponsorloop voor jong en oud

Op de slotdag 21 september Wereld Alzheimer dag roepen we alle inwoners van Putten op om mee te doen aan één van de hieronder genoemde sponsorlopen. Het geld dat we ophalen met deze sponsorloop besteden we aan projecten die het geluk van ouderen vergroten.

Steun deze projecten en doe mee!

Rondom de kerk (centrum Putten) wordt in samenwerking met Stichting Gelukkig Ouder Worden deze activiteit georganiseerd:

  • Rollatorrace

Rondom Hoeve Ruimzicht wordt in samenwerking met leden van SV-Putten Triatlon de volgende sportieve activiteiten georganiseerd:

  • Trailrun
  • Klompenpad wandeling
  • Fietstocht

We hebben de ambitie om dit jaar 40 teams te werven en met 400 deelnemers 40.000 euro  op te halen om deze prachtige projecten te kunnen realiseren!